01
Over de Levenseindekliniek 2018-2019
“ Ik kies niet voor de dood. Ik kies voor een einde aan mijn lijden en ik kies ervoor dit waardig te doen.
Patiënte Aurelia Brouwers
De Levenseindekliniek verleent zorg aan mensen met een euthanasieverzoek dat voldoet aan de wettelijke eisen en door de behandelaar niet wordt ingewilligd. Bijvoorbeeld omdat deze mensen niet snel aan hun ziekte overlijden, of omdat hun arts principiële bezwaren heeft tegen euthanasie. De Levenseindekliniek vindt dat iedereen die ondraaglijk en uitzichtloos lijdt euthanasie moet kunnen krijgen binnen de kaders van de wet.
Als landelijk Expertisecentrum Euthanasie biedt de Levenseindekliniek scholing en ondersteuning bij complexe vraagstukken rondom euthanasie aan professionals. Artsen, verpleegkundigen, patiënten en familieleden kunnen bij het centrum terecht voor uitgebreide achtergrondinformatie en met vragen die hen bezighouden.

- Algemeen
- Jaarverslag 2018
- Beleidsplan 2019
De hulp die de Levenseindekliniek biedt moet gezien worden als een ‘vangnet’, en is niet bedoeld als structurele oplossing. De Levenseindekliniek hanteert het principe dat het euthanasieverzoek eigenlijk thuis hoort in de relatie tussen patiënt en zijn behandelend arts.
Als we een hulpvraag in behandeling nemen, zoeken we zoveel mogelijk samenwerking met de behandelaar. We fungeren als zorginstelling, maar hebben geen toelating als zorginstelling volgens de Wet Toelating Zorginstellingen aangevraagd. Ons werk en onze missie verschilt daarvoor teveel van andere zorginstellingen. De bijzondere maatschappelijke positie die we innemen, zorgt ervoor dat onze activiteiten in het middelpunt van de belangstelling staan. We staan voor de kwaliteit die we bieden en zijn daarin transparant en toetsbaar.
In 2018 is er voor het eerst in het bestaan van de Levenseindekliniek sprake van een stabilisering van het aantal hulpvragen. Met 200 tot 230 hulpvragen per maand is blijkbaar het niveau bereikt waarvoor inzet van de Levenseindekliniek nodig is.
We zijn een traject gestart om te onderzoeken of onze identiteit, missie, visie en daaruit voortvloeiend onze naam nog passend is bij ons werk. In 2019 wordt dit traject afgerond.
2018 was het jaar dat het Openbaar Ministerie (OM) in meerdere zaken onderzoek deed naar de mogelijkheid om een arts strafrechtelijk te vervolgen voor euthanasie. In één zaak heeft het OM aangegeven daadwerkelijk tot vervolging over te gaan. De Levenseindekliniek merkt dat artsen, zowel in de eigen organisatie als daarbuiten, bij het beoordelen van een euthanasieverzoek nog behoedzamer worden, uit angst voor vervolging.
Er was het afgelopen jaar veel aandacht voor euthanasie bij dementie en het belang van de wilsverklaring. Daar waar artsen gehouden zijn aan de regels van de Euthanasiewet, hadden veel patiënten het idee dat zij met een wilsverklaring een recht op euthanasie hadden geregeld. De Levenseindekliniek heeft met berichtgeving in de media zich ingespannen mensen duidelijk te maken dat het bij een euthanasiewens bij dementie voor de patiënt belangrijk is op tijd met de behandelaar in gesprek te gaan, zodat zij samen het beste moment kunnen vinden om euthanasie uit te voeren.
De Levenseindekliniek is in 2018 een onderzoek gestart naar de positie die we als Levenseindekliniek in de maatschappij willen innemen. Uitgangspunt blijft voor ons dat niemand met een euthanasiewens uitzichtloos en ondraaglijk moet lijden. Zorgvuldige toetsing en zorgzame begeleiding van deze groep mensen is hierbij van het grootste belang. In 2019 ronden we het onderzoek af en bepalen we welke naam het beste past bij de weg die we inslaan. Intern starten we een traject om onze naam en positionering door te vertalen in onze identiteit en (bedrijfs-)cultuur.
Maatschappelijk debat
We nemen proactief deel aan het maatschappelijk debat, investeren in samenwerking en richten een informatiedienst op. Op deze wijze willen we ervoor zorgen dat de discussie over euthanasie op de juiste gronden wordt gevoerd. Het Nederlandse publiek raakt beter bekend met de wettelijke zorgvuldigheidscriteria en artsen nemen vaker zelf een euthanasieverzoek in behandeling. Ook willen we ons meer toeleggen op het signaleren van ontwikkelingen op het gebied van euthanasie en het informeren van belanghebbenden hierover.
Klik hier voor meer informatie over deze beleidsvoornemens.
Complexere hulpverzoeken
De Levenseindekliniek positioneert zich nadrukkelijk als een expertisecentrum dat gespecialiseerd is in meer complexe euthanasieverzoeken. Hiervoor is de kennis en ervaring aanwezig en wij vinden het juist dat deze kennis en ervaring gecentraliseerd wordt. Samen met de beroepsgroep zoeken we naar oplossingen voor hulp bij minder complexe verzoeken.